SL&SLS-plätering

På Protolabs erbjuder vi ett urval av metallpläteringar som lämpar sig för materialet på din prototyp eller del.  Om du vill ha personliga tekniska råd för hur processerna lämpar sig för ditt projekt, ber vi dig kontakta en av våra tillämpningsingenjörer på +46 (0) 8 751 10 10 .

Metallplätering och elektroformning   

Tack vare elektropläteringens goda egenskaper gör processen det möjligt att tillverka delar med en speciell yta (kallas ofta för kromplätering).  Den efterbehandlade delens yta – eller del av ytan – beläggs då med koppar eller krom. Tillämpningen av denna tjänst används ofta inom bilindustrin eller elteknik.  Vid ”metallbeläggning” beläggs en del eller komponent med ett metallskikt.  Om komponenten (originaldel) tas bort så att endast metalldelen kvarstår, kallas det för elektroformning.

 

Efterbehandling med hjälp av elektroformning

Elektroformning är en metallformningsprocess som formar delar genom elektrodeponering eller elektroplätering på en modell, som inom tillverkningsindustrin kallas för dorn. Konduktiva (metalliska) dorn förbehandlas kemiskt för att möjliggöra efterföljande separation av den slutförda elektroformen, medan icke-konduktiva (glas, silikon, plast) dorn förutsätter att ett konduktivt skikt deponeras. Konduktiva skikt kan deponeras kemiskt eller med hjälp av vakuumdeponeringstekniker. Detta ger ytor med flera μm i millimeterskala.

Fördelar med metallpläteringsfinish

Med denna metod kan 3D-utskrivna delar med mycket komplexa geometrier beläggas. Därför lämpar den sig särskilt väl för enskilda delar och prototyper. Med användande av elektropläteringsteknik kan man uppnå en mycket exakt finish för delar med krävande detaljer.

Tillämpningsexempel

  • Tunna och lätta komponenter med mycket krävande detaljer, vars yta eller form inte kan fräsas eller fräsning kostar för mycket för att vara ett godtagbart alternativ.
  • Beläggning av efterbehandlade komponenter för skydd mot elektriska eller magnetiska fält
  • Efterbehandling av ytor med krom vid framtagning av prototyper (t.ex. presentation för kund)

Fakta och siffror

  • 3-stegsprocess
  • Originalmodellen har tillverkats genom stereolitografi eller selektiv lasersintring (inklusive finish)
  • Duplex koppar-/nickelplätering (två skikt) – modifierad elektroplätering
  • Manuell efterbehandling av ytor enligt kundens krav

Maximal storlek på delar:

  • Teknisk (nickel): 1400 mm x 600 mm x 600 mm
  • Blank/optisk/koppar/nickel/krom: 1000mm x 600 mm x 600 mm

Skikttjocklek: 0,01 mm - 1 mm (efter konsultering)


Begär mer information

Tack

Fyll i blanketten för ytterligare information. Eller be att en Protolabs representant kontaktar dig.

Ladda upp din 3D CAD-fil för att få ett erbjudande inom 24 timmar. Ange uppgifterna om din förfrågan under kommentarer. Klicka på bilden nedan för att se var kommentarsavsnittet finns på offertsidan.

Dessa sekundära tjänster är tillgängliga när du beställer en del som har tillverkats av Protolabs.